SKŁADNIKI
mąka z PSZENICY durum*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Orzo (znany również jako Risoni) to mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu. Według Włochów, ziarna wyglądają jak JĘCZMIEŃ. Z tego powodu produkt nazywa się Orzo, co oznacza JĘCZMIEŃ w języku włoskim. Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, ludzie używają tego makaronu przede wszystkim jako dodatku do zup. Ale jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania, na przykład z sosem pomidorowym lub pesto, także jako pilaw z warzywami z grilla. Doskonale nadaje się do szybkiego risotto, zwanego orzotto.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1519 kJ / 358 kcal  
Tłuszcz: 1,2 g  
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,3 g  
Węglowodany: 75 g  
w tym cukry:  3,3 g  
Białko: 10,5 g  
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA  
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.