SKŁADNIKI
ekologiczna oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
OPIS
Oliwa z oliwek extra virgin Terre di Bari ChNP to bardzo charakterystyczna oliwa z Apulii, produkowana z odmiany Coratina, która nadaje tej oliwie wyjątkowy charakter. Jasnozielony kolor ze złotymi refleksami, aromat intensywny i owocowy, a smak gorzki i zdecydowany, doskonały olej do uwydatnienia najlepszych potraw.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Zawiera polifenole: 690 mg/kg. Polifenole w oliwie z oliwek pomagają w ochronie lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 20 g oliwy z oliwek dziennie. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
Zaleca się codzienne spożywanie Fen Olio w postaci surowej, jako elementu zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia w celu osiągnięcia maksymalnych korzyści.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 3389 kJ/824 kcal
Tłuszcz: 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 71 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 8 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól 0 g
Polifenole: 63 mg
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła.